Yurtdışındaki Kahramanlarımız


İnşaat sektöründeki gelişmeleri ve ilerlemeleri dünyanın gelişmekte olan ülkelerinde ve hatta gelişmiş ülkelerinde söz sahibi olmaya devam ediyoruz. 

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'ın listesine  göre; bir önceki üstlendikleri işlere ve elde ettikleri gelire göre, ‘’Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası  Müteahhidi" listesinde Türkiye 46 firma ile ikinci  sırada yer aldı. Birinci  sırada 65 firma ile Çin iken, 43 firma Amerika  ülkemizden sonra üçüncü sırada yer aldı..

2016 tarihi inşaat sektöründe üstlendiğimiz toplam elde edilen gelir miktarı 25,6 milyar doları bulmaktadır. Avrupa, Kuzey Rusya, Orta Asya, Orta Doğu pazarımıza son yıllarda Afrika’yı da eklemiş bulunmaktayız.. Etrafımızda devam eden savaş sebebi ile ve dünyada devam eden likiditeye rağmen iş potansiyelimizde artışlarla pazarı elimizde tutmaya devam ediyoruz..
Avrupa pazarında düşüş olmasına göre Ortdoğu’da yüzde 7,9 den yüzde 9,1’e, Asya'da  yüzde 5,5'ten yüzde 7'ye, Afrika'da  yüzde 4,7'den yüzde 5,1'e çıktı.  Son yıllarda Afrika’da üstlendiğimiz yeni işlerle bu yıl içerisinde de artışın devam edeceği öngörülüyor. Üstlenilen Havalimanları, Metro inşaatları tek kalemde İhale bedelleri ile rekoru elimizde bulunduruyoruz.

Portfolyömüzde  alt yapının sıra üst  yapılarda nitelikli inşaatların büyük bir  yer tuttuğunu görüyoruz.. Öyle ki; Endüstriyel yapılarda dünyanın önde gelen  şirketlerle konsorsiyum kurarak veya tek  başına ihaleleri üstleniyoruz.. Örneğin Türkmenistan’da ki inşaatı devam eden endüstriyel yapıların kurulmasında olmaza olmaz, Türk firmalarıdır. Konut ile başlayan süreç, İdari Binalar, Hastaneler, Okullar, Kozmetik Fabrikalar, Medical Depolar, Alışveriş Merkezleri, Havalimanları ve Tekstil Fabrikaları ile devam etti.

  Günümüzde bunlara ilaveten Petrole bağlı dönüşüm tesisleri,  Hammadeye yönelik entegre tesisler sıkalayı daha da yukarı ivmelemektedir.  Bu gelişmelerin ışığında Türk firmaların bünyesinde çalışmak isteyen çok uluslu ülkelerden Teknik Personelin ilgisi de artmaktadır.. 
Ülkemize doğrudan katma değer kazandıran bu şirketlerimizin  Siyasi olarak ta desteklenmesini umarak gelecek yılların bizim olacağına inanıyorum..

Tekin KOÇOĞU