Toki
02 Nis 2018 09:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:44

TOKİ'den 285 lira taksitle ev

TOKİ, Anadolu'nun çeşitli kentlerinde inşa ettiği binlerce konutu satılığa çıkardı. 20 yıl vade ve 285 liradan başlayan taksit seçenekleriyle sunulan evler için başvurular başladı.

TOKİ'den 285 lira taksitle ev
Türkiye'nin farklı bölgelerinde konut yapmaya devam eden TOKi, bu yıl özellikle dar gelir grubuna odaklandı. Birçok ilde konutlarını satışa çıkaran TOKİ, 185 liradan başlayan taksitlerle ev satıyor. Ev fiyatları 55 bin 681 liradan başlıyor. Satışa sunulan konut sayısı 8 bin 62'yi buluyor. Emekli, alt gelir grubu dahil tüm kesimlere hitap eden konutlar 1+1, 2+1, 3+1 olarak satışa sunuluyor.

PEŞİNAT 10 BİN LİRA 

Satışa çıkan konutlar için TOKİ’nin yetkilendirdiği kamu bankalarına yani Halkbank ve Ziraat Bankası’na başvurmak gerekiyor. Projenin olduğu yerdeki banka şubeleri aracılığıyla teminat yatırılıp sözleşme imzalanabiliyor. Başvurunun hangi bankaya yapılacağı konutun özelliğine ve bulunduğu ile göre değişiyor. Peşinat için daire fiyatının yüzde 10’u alınıyor.  Alt gelir grubuna yani aylık hane geliri 3 bin 200 liranın altında olan kesime yönelik inşa edilen daireler için ödenecek peşinat 10 bin liradan başlıyor. Dar gelirliler için üretilen evi almak için başvuru yapan kişinin kendisi, eş ve velayeti altındaki çocukları üzerine kayıtlı evi olmayacak. Ayrıca ev alınacak ilde 1 yıl ikamet şartı da bulunuyor.

ÖRNEK HESAPLAMA 

Örneğin; Ankara Mamak Gülseren Mahallesi 3. Etap 2. Bölge'den alt gelir grubu olarak ev almak isteyenler 1+1 daire almak isterse 83 bin 437 lira ödeyecek. 10 bin lira peşinat verenler kalan parayı 180 ay (15 yıl vadeyle) ödeyebilecek. Bunun aylık taksiti 408 lira.  Eğer 20 bin lira peşin ödenirse, 20 yıla kadar vade ve 264 liradan başlayan taksitle ev alınabilecek. 





Başvuruda aranan şartlar

Daire almak isteyen emekliler şubat ayı içinde ilgili bankaya başvuru yapacak. TOKİ’nin konutlarına başvurabilmek için öncelikle emeklinin kendisi, eş ve velayeti altındaki çocukları üzerine kayıtlı evi olmayacak. İkinci olarak daha önce TOKİ’den konut satın almamış veya konut kredisi kullanmamış olmak koşulu aranıyor. Ev alınacak il/ilçede en az bir yıl ikamet şartı da var.

BUNLARA DİKKAT!

- Başvurular evin bulunduğu yerdeki Halkbank ya da Ziraat Bankası’na yapılacak.

- Başvuru yapılırken Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalanacak.

- Evi alanlar 14 gün içinde cezasız cayabilir.

- Borç bakiyesi ve aylık taksitler her yıl ocak ve temmuz’da iki kez memur maaş artışına göre zamlanacak.

İkinci bahara 15 bin konut

Bu yıl 70 bin konut hedefleyen TOKİ, emeklilere de ‘ikinci bahar’ kampanyası kapsamında 15 bin ev üretecek. Hafta başında yaptığı açıklamada İdare olarak 2017 yılında hiç ev sahibi olmayan 15 bin emekliyi ev sahibi yaptıklarını söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan, bu yıl içinde aynı sayıyı hedeflediklerini açıkladı. Vatandaşlara 300-400 lira taksitle Anadolu'da ev sahibi olabilecekleri çağırısında bulunan Turan, “Vatandaşlardan ricam şu, bizi Anadolu'da da takip etsinler. Bugün bile internet sitesine girip TOKİ sayfasında Anadolu'nun birçok kasabasında 300-400 liradan taksitle eve taşındıktan sonra taksit ödemek kaydıyla dairelerimiz var. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız için dost eli bir kuruluş olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.