Kent Haberleri
26 Şub 2018 12:28 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:41

Sirkeci’deki SGK binasını yerine bakın ne yapılacak!

İBB, SGK’nın mülkiyetinden özel bir şirkete geçen Marmaray istasyonunun üstündeki Cağaloğlu Sosyal Güvenlik Merkezi binasının otel olmasına karar verdi.

Sirkeci’deki SGK binasını yerine bakın ne yapılacak!
Sirkeci Marmaray İstasyonu'nun Cağaloğlu girişinin üzerinde İstanbul Valiliği'nin yanında bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Cağaloğlu Sosyal Güvenlik Merkezi binasını adım adım otel  dönüştüren süreç 2012 yılında başladı.

SGK ile Emek İnşaat ve İşletme A.Ş. arasında 13 Ocak 2012 tarihinde “Sosyal Güvenlik Kurumuna Arsa Bedeli Karşılığı İnşaat Yaptırılmasına İlişkin Protokol” imzalandı. Protokol kapsamında şu an SGK Cağaloğlu Sosyal Güvenlik bulunduğu arazi 2013'te tapuda Emek İnşaat ve İşletme A.Ş.'ye devredildi. Parsel, Emek İnşaat tarafından yapılan ihale sonucunda Karacabay Turizm Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi’ne satılarak 5 Eylül 2013'de tapuda şirket adına tescil edildi.




KORUMA KURULU VE FATİH BELEDİYESİ ONAY VERDİ

Mevcut planlarda “yönetim merkezi” fonksiyonunda kalan parselin imarının “2. Derece Ticaret Alanı-otel” olarak değiştirilmesi talebi de şubat ayı meclis oturumunda İBB gündemine geldi. Plan değişikliği talebi, İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından kentsel tarihi sit alanı içinde, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen taşınmaz komşuluğunda yer alan tescilsiz taşınmazın; otel alanına  alınması uygun bulundu. Fatih Belediyesi de  parselin şahıs mülkiyetine geçtiğini belirterek Neslişah Mahallesi'nde süren Fatih Sosyal Güvenlik Merkezi inşaatı nedeniyle SGK'nın bu parsele ihtiyacının kalmadığını bildirdiğini kaydetti. Belediye,  kamu kullanımına gerek kalmamasından dolayı plan değişikliğini uygun buldu.

KRİTİK SINIR UYARISI

Marmaray istasyonunun hemen üzerinde bulunan parsel için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü DLH Marmaray Bölge Müdürlüğü ciddi uyarılarda bulundu. DLH, parselin Marmaray Projesi Sirkeci İstasyonu tünelleri etki alanı içinde, yapılaşma açısından kritik kot sınırlama alanında kaldığına dikkat çekti. Mevcut zemin kotundan yaklaşık 40 metre derinliğin altında herhangi bir inşaat yapılamayacağını vurgulayan DLH, “Mevcut yapının yıkılarak kaldırılması, temel çukurunun açılması, parsele yeni binanın inşa edilmesi gibi yapım aşamalarında Marmaray tünellerine olan etkilerin ‘Sonlu Elemanlar Metodu' analiz yöntemi ile irdelenmesinin gerektiğini ve ayrıca bu analizlerin teknik üniversite tarafından onaylanarak idaremiz görüş ve onayına sunulması gerektiğini” belirtti.


YANDAKİ OTELİN SAHİBİ

Tartışmalı şekilde otel alanına dönüştürülen parselin sahibi olan Karacabay Turizm, bu parselin bitişiğinde bulunan Levni Otel'in de sahibi. Şirketin sahibi olan Aydın Karacabay, Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı'nda yönetim kurulu üyesi. İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı da bu vakfın yönetim kurulu üyeleri arasında bulunuyor.

“KAMUSAL ALAN RANTA KURBAN GİTTİ”

CHP'li İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, plan değişikliğine tepki göstererek “Burada çok organize bir çalışma yapıldı. Kamuya ait araziyi satışa çıkardılar alıcısı da yandaki otelin sahibi oldu. Başka bir fonksiyonda kalan parselin imarı da otel olarak değiştirildi. Kamusal bir alan daha ranta kurban edildi” dedi.