Konut Haberleri
12 Ara 2018 15:36 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 06:04

‘Peşin konut satışlarına yoğun talep’

Türkıye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, karamsar bir tablo çizilmeye çalışılsa da şu an gelinen noktanın iyi olduğunu dile getirdi.

‘Peşin konut satışlarına yoğun talep’
Türkıye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, "Karamsar tablolar çizildi fakat şu geldiğimiz nokta çok iyi. Peşin konut satışlarına yoğun bir talep var. Ankara'da 2018 yılında toplam 97 bin 802 konut satıldı. Bu rakamın 11 bin 368'i eylül ayında gerçekleşti. Tek sıkıntı konut kredi faiz oranları" diye konuştu.

"Piyasada durgunluk söz konusu değil" diyen Taylan, "Şu anda bir milyon 2 bin 391 adet konut atışı gerçekleşmiş. Bir önceki yılla kıyasladığımızda aslında çok küçük anlamda bir oransal düşüklük var ama yılsonu itibariyle bu yılı biz yine bir milyonun üzerinde konut satışıyla Türkiye genelinde bitireceğiz. Bu rakam Türkiye'nin satış rakamları 1 milyon 100 ve 1 milyon 500 arasındadır" diye konuştu.
 
KONUT KREDİ FAİZLERİ DÜŞMELİ

2018 yılının yorucu ve zor olduğunu ancak yaşanan sıkıntıların rakamları çok etkilemediğini vurgulayan Taylan, "Doların aşağı inişi de etkili oldu ama en önemli şey. Piyasanın biraz daha hareketlenmesi için bankaların konut kredi faizlerinin düşürmesi gerekiyor. Geçen hafta bazı özel bankalarda bunun sinyali verilmeye başladı. Küçük oranlarda da olsa indiler. Rakamların biraz daha aşağıya inmesi lazım. Adetsel olarak baktığınızda belki çok fazla görünmüyor ama artarak devam ediyor. Çevre ve şehircilik bakanlığı ve Toki'nin uyguladığı kampanyalar ufakta olsa sayısal anlamda piyasayı etkileyen önemli çalışmalardan bir tanesi. Bunlar olumlu şeyler. Kalıcı hale gelmesi de önem arz ediyor" dedi.