Turizm
29 Ara 2017 10:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:37

Otel yatırımları büyük hız kazandı

Türkiye Otelciler Birliği’nin verilerine göre, 10 ayda 153 otel projesi için 2.5 milyar TL’lik teşvik başvurusunda bulunuldu. Birlik Başkanı Bayındır, “Gelecek yıl yatırımlardaki artış devam edecek” dedi.

Otel yatırımları büyük hız kazandı
Türkiye ekonomisinde yaşanan iyileşme otel yatırımlarına da yansıdı. Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB) verilerine göre geçtiğimiz ocak-ekim döneminde 46 ilde toplam 28 bin 73 yataklı 153 otel projesi 2 milyar 564 milyon TL'lik teşvik başvurusunda bulunuldu. Geçen yılın aynı döneminde bu rakamlar 37 ilde toplam 32 bin 112 yataklı 146 proje için 2 milyar 438 milyon TL'lik teşvik başvurusu olarak şekillenmişti. TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Gelecek yıl herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa yatırımlardaki artış devam edebilir. Artık İstanbul ve Antalya yeni yatırımlara doydu. Yatırımların Anadolu'ya yayılması gerek" dedi. Yeni yatırımın yanı sıra yenileme teşviklerine de ihtiyaç duyulduğunu belirten Bayındır, "Antalya, İstanbul, Aydın ve Muğla'da yıpranma sürecine giren birçok otel bulunduğu göz önüne alınmalı ve bu illerimize verilecek teşvik belgelerinde yeni yatırımlar yerine, daha çok mevcut yatırımların modernizasyonu ve renovasyonu yönünde düzenleme yapılmalı" diye konuştu.

EN BÜYÜK ARTIŞI TÜRKİYE GÖSTERDİ

2017 yılına dair değerlendirmelerde bulunan Bayındır, sektörün zor geçen sürecin ardından toparlanmaya başladığını kaydetti. Bayındır, "Türkiye'nin Ekim 2017 otel dolulukları, 2016 yılının aynı dönemine yüzde 22.9 artarak yüzde 64.2 olarak kaydedildi. Ocak-Ekim 2017 döneminde Türkiye genelinde otel dolulukları 18.5 artışla yüzde 60.1 olarak gerçekleşti. İlk 10 aylık dönemde otel doluluklarında en büyük artışı gösteren ülke de Türkiye oldu" ifadelerini kullandı. Artan doluluklara rağmen fiyatların aynı oranda yükselmediğine dikkat çeken Bayındır, şunları anlattı: "2017 yılı ilk 10 ayında oda fiyatlarında en büyük kaybı yaşayan ülke yüzde 13.1 düşüş ve 68.9 euro ile Türkiye oldu. Şimdi üzerinde önemle durulması gereken konu, 'elimizdeki müşteriyi de kaybetmeden fiyatlarımızı nasıl yükselişe geçirebiliriz' olmalı. Turist sayısındaki artıştan daha çok, fiyatlarda yükselme sağlamaya odaklanmak lazım. Tabii elimizdeki müşteriyi de kaybetmeme kaydıyla. Yeni yılın ilk ve en önemli çalışması bu olmalı. Zor bir konu ama biraz turizmcilerin fiyat konusunda direnç göstermesi lazım."

TANITIMLAR BAŞLAMALI

Gelecek yıl herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa turist sayısındaki yükselişin devam edeceğini öngördüklerini aktaran Bayındır, tanıtımların bir an önce başlaması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'de çok önemli bir iç turizm potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Bayındır, "Yerli tatilci sadece Türkiye'de değil, gittiği diğer ülkelerde de tercih edilen, istenen bir profile sahip. Dolayısıyla iç pazarda da bunun değerini bilememiz ve ona göre uygulamaları hayata geçirmemiz lazım. İlk önce kendi halkına güveneceksin. Ne olursa olsun bu ülkenin çocuklarıyız ve bu ülkede yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

1 MİLYON ÇİNLİ HAYAL DEĞİL

Türkiye'nin Hindistan, Çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerine odaklandığını anımsatan Bayındır, ancak bu pazarlarda ulaşım probleminin hâlâ sürdüğünü belirtti. Çin Havayolları'nın Türkiye uçuşlarının artması gerektiğini belirten Bayındır, "Mevcut durumda bütün Çin Türkiye'ye gelmek istese senede 300 bin kişi gelebilir. Çin hükümetinin Türkiye'ye uçak seferleri koymasını sağlamak lazım. Çinli havayollarının Beijing-Atina direkt uçuşları başladı bile. Bu uçuşların Türkiye'ye de gelmesini sağlarsak Çinli turist sayısı artar. Ne yapıp edip Çinli turist sayısını 1 milyona çıkarmamız lazım. 1 milyon Çinli hayal değil" değerlendirmesini yaptı.