Kentsel Dönüşüm
25 Oca 2018 10:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:38

Nakliyeciler 3.Havalimanı bölgesinde yer istiyor

Zeytinburnu'nda olaylı bir yıkımın ardından yerlerinden olan Nakliyeciler, 3. Havalimanı bölgesinde kendilerine yeni bir alan verilmesini talep ediyor. Nakliyeciler Sitesi'nin yıkılmasının ardından işlerinin yüzde 50'ye yakın düştüğünü dile getiren TND Başkanı Erol Özçelik, verilen sözlerin de tutul

Nakliyeciler 3.Havalimanı bölgesinde yer istiyor
Dünya Gazetesi yazarı Aysel Yücel, Nakliyeciler Sitesi'nin yıkımının ardından yaşanan gelişmeleri köşesine taşıdı. İşte, Aysel Yücel'in bugünkü o yazısı

Yeni yıla yıkım şokuyla giren Zeytinburnu’ndaki nakliyeciler, zor günler yaşıyor. Ak Zirve Gayrimenkul’ün satın aldığı Zeytinburnu Ambarlar Sitesi’nden atılan nakliyecilerin işleri yüzde 50 düştü, 21 ambar ise kapandı. Türkiye Nakliyeciler Derneği (TND) Başkanı Erol Özçelik, daha fazla kayıp olmaması için hükümetten kendilerine acilen bir yer göstermesini bekliyor.

Tahincioğlu, Varyap, EgeYapı, Dumankaya, Nef gibi dev holdinglerin uzun süre peşinde olduğu Zeytinburnu Ambarlar Sitesi, 2014 yılında Suudi Arabistanlı Al Qemam Holding’in Türkiye’deki yatırım şirketi Akzirve Gayrimenkul’e satılmıştı. Akzirve, 180 ortaklı İstanbul Nakliyat Ambarları İşletme Kooperatifi’ne (NAKO) ait 120 dönümlük arazi için ambar başına 500 bin dolar ödeyecekti. Sitede toplam 255 Ambar bulunuyordu. Yer ruhsatlarını alan Akzirve geçtiğimiz ay basına yaptığı açıklamada 2 bin konutluk gayrimenkul projesinin lansmanını Mart 2018’de yapacağını duyurmuştu. Yapılan anlaşma gereği nakliyeciler kendilerine yer gösterildikten sonra Zeytinburnu’ndan çıkacaktı. Ancak beklenmedik bir gelişme oldu ve nakliyeciler yeni yılın günlerine yıkım şokuyla uyandı. 4 Ocak cumartesi günü sabah çok erken saatlerde emniyet müdürlüğünden 4 bin, zabıtan 1000 olmak üzere toplam 5 bin kişilik bir ekip Zeytinburnu Nakliye Sitesi’nde yıkıma başladı. Çeşitli eylemlerle yıkımı engellemeye çalışan nakliyeciler, tüm çabalarına rağmen yıkımın gerçekleşmesinin ardından İstanbul’un farklı bölgelerine dağılmak zorunda kaldı.

Yıkım sonrası büyük iş kaybı yaşadıklarını dile getiren, Türkiye Nakliyeciler Derneği (TND) Başkanı Erol Özçelik, herbir nakliye ambarı sahibinin Hadımköy’den Yenibosna’ya kadar farklı alanlara dağıldığını belirterek, “Biz mesela 7 kişi Yenibosna’da yer tuttuk. 85 bin TL kira veriyoruz. Yüklü bir ek maliyet çıktı bize” dedi. Nakliyecilerin işlerinin yüzde 50 düştüğünü, dile getiren Özçelik, “Yıkım sonrası kargocular ve bazı uluslararası taşıma yapan firmalar firmalar bayram ediyor. Müşterilerin bazıları onlara yöneldi Çünkü yerleri belli. Kargo şirketlerinin de işleri çok iyi gitmediği için her şeyi taşımaya başladılar” dedi. Yıkımın ardından 21 nakliye ambarın kapandığını aktaran Özçelik, “Bu sayı artabilir. yer gösterilemez ise işten çıkarmalar da başlayacak” dedi.

3. Havalimanı’ndan yer istiyorlar

Hiçbir açıklama yapılmadan ve gerekçe gösterilmeden bir gecede tüm ambarların yıkıldığını dile getiren Özçelik, “Şu anda çok zor durumdayız. Ak Zirve ile olan süreci ayrıca yürüteceğiz, hakkımızı arayacağız. Hükümetten ise tek istediğimiz biz yer göstermesi. Henüz bir yer gösterilmedi. Kimse bir şey bilmiyor. Özellikle 3. Havalimanı civarında bir yer verilirse çok memnun olacağız. Çünkü 3. Köprü zorunluluğu bize ekstra 300 TL ek masraf getirdi. O civarda bir yer bizim maliyetlerimizi de önemli oranda düşürür. Orada bize yer verilirse yap-işlet modelini devreye sokabiliriz” dedi.


255 kişinin Ak Zirve’den 500 bin'er dolar alacağı olduğunu dile getiren Özçelik, “Ak Zirve’ye 150 ayrı dava açılacak. 255 kişinin 500 bin dolar alacağı var. Henüz hiçbir ödeme yapılmadı tarafımıza. Satış başladığında bu paralar ödenecekti. Yine anlaşmamız gereği Ak Zirve tarafından bize 6 ay öncesinden haber verilecekti, ama haber verilmeden yıkım oldu” diye konuştu. Ak Zirve’nin konut projesiyle ilgili henüz somut bir adım olmadığını ifade eden Özçelik, “Ak Zirve Mart ayında lansman yapılacağını söyledi ancak somut bir şey yok” dedi. Zeytinburnu Ambarlar’ın satışıyla ilgili tüm süreci yakından takip eden ve yıllardır her yeni gelişmeyi haberleştiren biri olarak bir gecede habersiz yapılan bu yıkımın nedeni anlamakta güçlük çekiyorum. Çünkü satışın gerçekleştiği ilk günden beri Başkan Özçelik yer gösterilmeden oradan çıkarılmayacaklarını ve sözleşmede yıkımdan 6 ay önce kendilerine haber verileceğine dair bir madde yer aldığını belirtiyordu. Ak Zirve henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmazken telefonda görüştüğüm Zeytinburnu Emniyet Müdürlüğü yetkilileri de yıkımın gerekçesini tam olarak bilmediklerini söylemişti. Dava süreci başladıktan sonra bu konu da netliğe kavuşur diye düşünüyorum. Umarım işlerini kaybetme tehlikesi yaşayan nakliyecilere hükümet en kısa zamanda bir yer gösterir.