Mimari
21 Mayıs 2014 15:19 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:04

Mardin'in tarihi evleri çiçek açacak

Tarihi evlerin çehresi yenilerek kentin farkındalığının artırılması amaçlanan projeye mahalle sakinleri de destek veriyor

Mardin'in tarihi evleri çiçek açacak
Mardin'de uygulanmaya başlanan, "Mardin Çiçek Açıyor" projesi kapsamında Mardin Müzesi'nin bulunduğu sokakta sit alanında yer alan 300'ü aşkın evin kapıları ve pencereleri maviye boyanıyor, evlerin bahçesine çiçek ekiliyor, pencerelere ise müzenin terasında yetiştirilen begonyalar asılıyor.

Mardin Müzesi'nce hayata geçirilen projeyle müzenin yer aldığı Cumhuriyet Meydanı'ndaki tarihi evlerin çehresi yenilerek kentin farkındalığının artırılması hedefleniyor. Sponsor desteğiyle yaklaşık 10 bin lira bütçeyle uygulanacak projede çalışmaları Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından görevlendirilen işçiler yürütecek.

Müze Müdürü Nihat Erdoğan, her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turistin kenti ziyaret ettiğini ifade ederek, bu kapsamda Mardin Müzesi'ni gezen turistlerin çevredeki evleri de görme fırsatı bulduğunu söyledi.

Tarihi evlerin özelliğinin korunmasına yönelik çalışma başlattıklarını kaydeden Erdoğan, şöyle dedi: "Mardin'de geçmişte evlerin bahçe ve balkonlarında çiçekler yer alırdı. Biz geçmişi yaşatmak istiyoruz. Mahalle sakinleri yaptığımız toplantılarda projeye destek vereceklerini belirtti. Mardin'e ayrı bir güzellik katacak olan projeyle amacımız, Mardin'deki kültürü, kültürel mirası ve yaşamı korumaya çalışmaktır" diyen Erdoğan, çalışmanın sponsorluk desteğiyle yürütüleceğini dile getirdi.

Turistler çiçeklendirilen evlerin önünde fotoğraf çektiriyor
Müzenin yer aldığı sokağı baştan sona çiçeklendireceklerini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: "Bu çiçeklerin bakımını mahalle sakinleri yapacak. Mavinin hem nazara karşı koruduğu hem de akrebin evlere girmesine engel olduğu inancıyla kapı ve pencereler mahallede yaşayanların da tercihiyle maviye boyanacak. Müzemizi ziyaret eden çocuklara da projeyle ilgili bilgi veriyoruz. Çiçeklendirilen evlerin önünde turistlerin fotoğraf çektirdiğini görmenin mutluluğunu yaşıyoruz." İstanbul'dan gelen Nurgül Yıldırım de Mardin'in tarihi bir şehir olduğunu vurgulayarak, bu nedenle kenti ziyaret etmek istediğini söyledi. Evlerin çiçeklendirilmesinin ilgisini çektiğini ifade eden Yıldırım, çiçekleri görür görmez fotoğraf çektirme ihtiyacı hissettiğini belirtti. Mardin'i ziyaret eden Ayşe Uysal da, kentin nostaljik farklı bir yapıya sahip olduğunu kaydederek, "Çiçeklendirilen evler bana geçmişi hatırlattı. Bu çalışmada emeği geçenleri kutlarım" diye konuştu. Mahalle sakinleri de projeden duydukları memnuniyeti dile getirdi.