Mimari
23 Tem 2018 10:48 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:54

Kanal İstanbul için yasal düzenleme!

Kanal İstanbul’a ilişkin düzenleme bugün Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşelecek. Projenin yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilmesi için yasal düzenlemeye gidiliyor.

Kanal İstanbul için yasal düzenleme!
Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru üzerinde gerçekleştirilecek olan Kanal İstanbul projesi için bugün Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Kanal İstanbul projesinin yap-işlet-devret modeliyle yapılması için yasal düzenlemeye gidiliyor.

Yaklaşık 45 kilometrelik güzergahta hayata geçirilecek Kanal İstanbul Projesi için düğmeyi basıldı. AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan tarafından verilen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun teklifinde yer alan düzenleme bugün görüşülecek.

Yapİşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkındaki Kanunun kapsam maddesine ‘denizleri gölleri, nehirleri, birbirine bağlayarak gemilerin seyrüseferine imkan veren su yolu işlevi görecek kanal veya benzeri altyapı tesisleri, lojistik faaliyet alanları, raylı ulaşım sistemleri ile bunların bakım, onarım, işletme, manevra, geceleme gibi ihtiyaçların karşılanacağı alan ve tesisleri’ ibaresi eklendi.

Dünya Gazetesi'nde Canan Sakarya'nın haberine göre, Kanal İstanbul gibi su yolu projeleri olmak üzere büyük finansman ve ileri teknolojiye ihtiyaç sunulan projelerde özel sektörün tecrübesinden ve sermayesinden faydanılması, bu kapsamda rekabet gücünün artırılarak maliyetlerin düşürülmesine yönelik olarak bu projelerin, yap-işlet- devre modeli ile hayata geçirilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

65 MİLYAR TL YATIRIMA SAHİP

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ıns eçim kampanyasında yer alan Kanal İstanbul projesinin Kanal İstanbul güzergahı Küçükçekmece Gölü’nden başlayıp, Şahintepe mahallesinden geçerek Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek. 

Kanal İstanbul projesinin yatırım değeri 65 milyar TL olarak belirlendi.  İnşaat aşamasında 6 bin kişinin, işletme aşamasında bin 500 kişinin çalışması planalnıyor. Kanal derinliğine göre yaklaşık 1.5 milyar metreküp hafriyat çıkması öngörülüyor. Proje dahilinde  hem Marmara Denizi’ne hem de Karadeniz’e konteyner yük limanı inşa edilecek. Küçükçekmece Gölü’ne 200, Sazlıdere’ye 860 tekne kapasiteli yat limanları yapılacak.