Ulaşım
07 Ağu 2018 12:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:55

'İki sene sonra metroda Londra'yı geçeceğiz'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, devam eden metro çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

'İki sene sonra metroda Londra'yı geçeceğiz'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, yeni geliştirdikleri formülle önümüzdeki 5 yıl içinde 600 kilometre metroyu ihale etmeyi planladıklarını belirterek, "Ondan sonraki 3 yıl içerisinde de bu metroları hizmete alabilirsek, inanıyorum ki dünyanın en meşhur teknik üniversitelerinde bu ders olarak okutulur." dedi.

Uysal, "Geleceğim Sosyal Bilimler Zirvesi"ne katıldı. İHÜ Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz'ün yönetiminde yapılan "Şehir ve Medeniyet" konulu oturuma, İBB Başkanı Uysal'ın yanı sıra, Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Uysal, İstanbul'un dünyada üç ayrı medeniyete toplam bin 500 sene başkentlik yapmış bir şehir olduğunu ve bunun başka bir örneğinin bulunmadığını söyledi.

"LONDRA'YI GEÇMİŞ OLACAĞIZ"

İstanbul'un trafik sorununa değinen Uysal, doğudan batıya 100 kilometre uzanan ve 15 milyondan fazla nüfusu olan İstanbul'un, trafik problemini dünyanın birçok şehri kadar çözdüğünü ifade etti.

Anadolu Ajansı'nın yansıttığı bilgiye göre, İstanbul'da şu anda 294 kilometre metro inşaatının devam ettiğini ve yerin altında 25 bin kişinin çalıştığını dile getiren Uysal, şöyle konuştu:

"İstanbul'da 160 kilometre işleyen metro var. İki sene sonra 294 kilometrelik inşaatlar tamamlandığında, raylı sistemde Londra'yı geçmiş olacağız. Hedefimiz, inşallah önümüzdeki 5 yıl içerisinde 600 kilometre daha ilave metro yaparak bin kilometreyi aşmak. Şu anda dünyada en çok metro inşaatı olan şehir konumundayız. Buna rağmen, mevcut hızla gidersek, önümüzdeki 30 yıl içinde metro inşaatlarını tamamlayabileceğiz. Daha hızlı nasıl metro yaparız diye çalıştık. Yeni geliştirdiğimiz formülle inşallah önümüzdeki beş yıl içinde bu 600 kilometre metroyu ihale etmeyi planlıyoruz. Ondan sonraki üç yıl içerisinde de bu metroları hizmete alabilirsek, inanıyorum ki dünyanın en meşhur teknik üniversitelerinde bu ders olarak okutulur. İstanbul'un 1000 kilometrelik metro hedefine kısa zamanda ulaşıp, dünyada trafik sorununu en iyi çözen şehir konumuna gelmesini hedefliyoruz. Bu planlama sosyal bilimlerin başarısıdır. Sosyal bilim kafası olmasaydı, bu yatırımlar olamazdı herhalde."