Enerji - Yalıtım
29 Kas 2014 09:44 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 18:31

Isıyı uzaya gönderen ayna geliştirildi

ABD'li araştırmacılar tarafından geliştirilen ve yüzeyine çarpan ışınlarının yüzde 97'sini yansıtma özelliğine sahip ayna, gelecekte klimaların yerini alabilir.

Isıyı uzaya gönderen ayna geliştirildi
Stanford Üniversitesi, yaz aylarında klimaları gereksiz kılacak bir keşfe imza attı. Yüzeyine yansıyan ışığın yüzde 97'sini yansıtma özelliğine sahip olan ayna, aynı zamanda ısıyı da uzayın derinliklerine gönderiyor. Binaları soğuk tutmak için kullanılabileceği düşünülen aynalar, yüksek enerji harcayan soğutma sistemlerinin maliyetini ortadan kaldırabilir.

Araştırmacılar, ABD'deki binalarda harcanan enerjinin yüzde 15'inin soğutma sistemleri tarafından kullanıldığına dikkat çekerek, aynaların bu maliyeti ortadan kaldırabileceğini belirtti. Binaların çatılarında yapılan deneylerde, siyaha boyalı yüzeylerin sıcaklığı 60, alüminyum ile kaplı yüzeyler ise 40 dereceye ulaşırken, yansıtma özelliği üstün aynalar bulundukları çevreden5 derece daha soğuk kalmayı başardı.

Soğutucu aynaları geliştiren ekibin başında yer alan Shanhui Fan, "Eğer binaların çatılarındaki belli bölgeleri bu aynalarla kaplarsak, ciddi bir enerji tasarrufu yapabiliriz. Bazı zamanlarda kısmen, bazen de tamamen soğutma sistemlerini kapatabiliriz" dedi

Isıyı uzaya gönderiyor
Binalar birçok farklı şekilde ısınıyor. Sıcak su kazanları ve büyük mutfaklara sahip tesislerde içten ısınma yaşanırken, sıcak ülkelerde hava pencere ve kapılardan giriyor. Güneşten yayılan görünür ve kızılötesi ışınlar da sıcaklığı artırıyor.

Shanhui Fan ve ekibinin geliştirdiği ayna, üzerine düşen görünür ışığın yüzde 97'sini yansıtıyor. Aynı zamanda ısıyı dağıtma özelliğine sahip olan ayna, belli bir dalga boyunda ısıyı kızılötesi ışın olarak uzayın derinliklerine gönderiyor. Birçok ince tabakadan üretilen aynanın ilk tabakası yansıtıcı gümüşten oluşuyor. Üst tabakalar ise silikon dioksit ve hafniyum oksit içeriyor.

Nature dergisinde yayımlanan araştırma, uzayın karanlık bölgelerinin en sıcak günlerde bile yenilenebilir termodinamik bir kaynak olarak kullanılabileceğini belirtti. Yapılan testler, yansıtıcı aynanın metrekare başına 40 Watt soğutma gücü olduğunu ortaya koydu. Shanhui Fan, 20-70 dolar maliyeti olacak aynaların üç katlı bir binada her yıl 100 Megawatt saat (MWh) elektrik tasarrufu yapabileceğini belirtti.

Al Jazeera