Arsa-Arazi
13 Mar 2015 15:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:28

Hisseli tarla ipotek olur mu?

Hisseli tarla, birden fazla kişinin aynı tarla üzerinde hakkının bulunması olarak tanımlanıyor. Hisseli tapuya sahip tarlalar da mülkiyet birden fazla kişiye ait oluyor peki hisseli tarla ipotek olur mu?

Hisseli tarla ipotek olur mu?
Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimler inin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak karşımıza çıkıyor.

Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor.

Hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapu senetleri sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belge oluyor.  Hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor. Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebiliyor. Peki, hisseli tarla ipotek edilebilir mi?

Gayrimenkul rehin etme, bir bina veya mülkü ipotek altına alma, kredi kurumlarından ödünç para alabilmek için taşınmaz malları rehin olarak göstermesi işlemi olarak ifade ediliyor.

Rehin alacaklıya, alacağını borçludan tahsil edememesi durumunda kendisine ipotek edilen taşınmazı paraya çevirerek alacağını tahsil yetkisi veriyor. Bir taşınmazın rehni için tapu kaydının olması zorunlu oluyor.

Hisseli mülkiyette hisseler bağımsız olarak ipotek edilebiliyor. Bir taşınmazı ipotek etmek için biri rehin sözleşmesi diğeri tescil olmak üzere iki işlem yapılıyor. Taşınmaz üzerinde birden fazla ipotek işlemi yapılabiliyor.