Enerji - Yalıtım
10 Tem 2015 11:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:55

Enerji sektöründe bir ilk!

TEDAŞ ve güneş enerjisi yatırımcıları ilk kez toplandı

Enerji sektöründe bir ilk!
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu – Türkiye Bölümü (GÜNDER) tarafından organize edilen, TEDAŞ ile güneş enerjisi firma temsilcilerinin buluştuğu Proje Koordinasyon Toplantısı ilk kez yapıldı.



Güneş enerji projeleri üzerine yatırımcıların sorunlarının dile getirildiği toplantıda konuşan Taşdemir, “Türkiye’nin en önemli enerji kaynaklarından biri olan güneşin enerji üretiminde 2 yıllık bir geçmişi var, İngiltere ve Almanya’daki düzenleyici kurumlar mevzuatlarını 5 ile 7 yılda oluşturdu. Türkiye ise 2 yıldan bu yana sorunları gözlemleyip çözüm önerisi sunmaya gayret ediyor” diye konuştu.



Taşdemir, Türkiye’de yatırımcının karşısına sürekli engeller çıktığını belirterek, engellerin kaldırılması için bu toplantının ilk kez yapıldığını ve böylelikle güneş enerjisi yatırımcılarının sorunlarını dinleyip ona göre çözüm önerileri üzerinde çalışacaklarını söyledi. TEDAŞ’ta 850 projenin değerlendirildiğini belirten Taşdemir, bunun hızla gerçekleşmesi için ilgili birimlerin hafta sonu da çalıştığını söyledi.



“Ne kadar hızla güneş enerjisinden elektrik üretimini yaygınlaştırırsak Türkiye’nin dış açığını kapatmamız o kadar kolay olur” diyen Taşdemir, 1 megavatlık bir santrali devreye alınmasının o miktara denk gelen petrol ve doğalgazın satın alınmayacağını ve kullanılmayacağını belirtti.



TEDAŞ Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) Proje Müdürü Bilal Şimşek ise lisanslı ya da lisanssız güneş enerjisi sistemlerinde her kapasite için ayrı bir mevzuat gerektiğinin altını çizerek, “Proje başvurularında 1 kilovat da olsa, 1 megavat da olsa yatırımcı aynı işlemi görüyor, bu da yatırımcı için zorluk teşkil ediyor, bir standardın yakalanması gerekli” diye konuştu. TEDAŞ olarak bu sorunlara da çözüm bulacaklarını dile getirdi.