Röportaj
25 Eyl 2015 03:00 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:26

Çocukların yeşille büyüyeceği güvenli bir adres geliyor

Liv Yapı, İstanbul Beylikdüzü’nde Gül İnşaat ve 3S Kale ortaklığı ile Kalekent projesini hayata geçiriyor. Projede, çocukların güvenli ve yeşil bir alanda büyümeleri için 100 dönümlük arazinin 70 dönümü peyzaj ve donatılara ayrıldı

Çocukların yeşille büyüyeceği güvenli bir adres geliyor
Son dönemde 100 bin dönüm arazide inşa ettiği Kalekent projesi ile adından söz ettiren Liv Yapı, bu yolda emin adımlarla devam etmeye hazırlanıyor. Liv Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez Aydın, gelecek yatırımlarını ve projelerini Emlakeki.com ile paylaştı…
Liv Yapı’dan bahseder misiniz?
Liv Yapı 1983 yılında kurulan bir aile şirketidir. Florya kökenli bir firma olarak gayrimenkul sektörüne girdik. 2005 yılı itibariyle de büyüyerek daha montanlı projelere imza atmaya başladık. Bahçeşehir ve Beylikdüzü bölgesinde yoğunlaştık. Site konseptli projelerle yürüyoruz. Liv Yapı olarak en büyük işimiz de Kalekent oldu. Proje 1470 daireden oluşuyor.
Kalekent’te durum nasıl?
Bizim teslim taahhüdümüz 2016 sonu. Ama bu yıl sonu erken teslim yapacağız. Tam 1 yıl erken teslim yapacağız.



Satışlar nasıl gidiyor?
Yüzde 70’e yakın satış grafiğimiz var. Son aylarda bir miktar yavaşlama olsa da döviz oynamalarına rağmen halen hızlı bir satış grafiğimiz var. Sebebi de peyzaj bitti ve gezilebilecek alanlarımız da tamamlandı. Vatandaşımıza daha rahat projemizi anlatabiliyoruz. Sırf bunun için 2 tane golf arabası aldık.
Arazi büyüklüğü nedir?
Kalekent 100 dönümlük bir arazide yükseliyor.
Daire sayısı az değil mi?
Evet ama yeşil alanı oldukça bol olan bir proje yaptık. Yüzde 70 yeşil alan var. 8 katlı olacak binalarımız. Lokasyon olarak oldukça iyi bir bölgedeyiz. Peyzajı da çok iyi uyguladık. Çünkü biz yeşili seviyoruz ve toprakla uğraşmayı da… Özel bir ilgimiz var. Bu ay da yeşillendirmeye geçiyoruz.



Kaç dönüm yeşil alana ayrıldı?
70 dönüm yeşil alan, su alanları ve sert peyzaja ayrıldı. Oldukça geniş bir alan… Artık vatandaşımız geniş ve yeşil alan arıyor. İnsanlar artık çocuklarının sokakta değil de güvenlikli bir alanda donatıların bol olduğu bölgede yetiştirmek istiyor. İstenen kompakt site aranıyor.
Bugüne kadar kaç konut ürettiniz?
Adet vermek çok da doğru olmaz aslında. Ama 1 milyon metrekareye ulaşmıştır…

Otelciliğe de giriş yaptı
BASIN Ekspres’te eski Pegasus binasını alarak otel işine de giren Liv Yapı, bu yönde de ilerlemeyi planlıyor. Sönmez Aydın konuyla ilgili şunları söyledi: “Holiday Inn Express adıyla işletmesini de yapıyoruz. 110 odalı olarak devam ediyor. Böylece turizm sektörüne de girmiş olduk. Eğer hoşumuza giderse devam edeceğiz. Sadece gayrimenkulde kalmak istemiyoruz.”

Amacımız kendine yeten proje yapmak
SÖNMEZ Aydın, yaptıkları tüm projelerde AVM ve mağaza konseptine girdiklerine değinerek şöyle devam etti: “Bizim amacımız kendi içinde kendine yeten proje yapmak. Marketinden mağazasına kadar tüm sosyal donatıların olduğu işler yapıyoruz. Kalekent’te de böyle oldu. Bakıldığında bu konsept hep entegre edildi. Genelde ticari alanlarımızı kiralamaya gidiyoruz. Eğer değeri gelirse satıyoruz. AVM’lerde hiç satışımız yok. Tamamen mülkiyet bizde.”



Kalekent’in getirisi 900 milyon TL’yi buldu

KALEKENT projesine aşladıklarında getirisinin 700 milyon TL getirisi olduğunu vurgulayan Sönmez Aydın. şu an 900 milyonu bulduğunu belirtti ve ekledi: “Metrekare fiyatlarımızda da çok uçuk gitmedik. İlk çıkış fiyatımız 2 bin 500 TL seviyesindeydi. Şu anda 4 bin TL civarında. Bu tabi ortalama bir rakam. İster istemez bir zam gelecektir. Sonuç itibariyle maliyetlerde ciddi bir artış var. Zaten projemizde standart bir yüzde 2’lik artış var. Her ay projemizde yüzde 2 artış oluyor ki ilk alan da kazansın… “

Devlet eliyle yapılan dönüşüme varız
KENTSEL dönüşümde firma olarak çok yer almak istemediklerine değinen Aydın, şunları aktardı: “Bazı dönüşümler devlet eliyle olmalı. İş organize edilsin ancak sonrasında bir şekilde ihale edilsin. Bu yolla giderse işleyiş daha sistematik olur. Daha önce girenlerin sıkıntıları malum. Bu yüzden girmeme kararı aldık. Ancak bu mevcut şekil değişirse girebiliriz.”

Elimiz kaliteye alışmış istesek de düşmez
YABANCI yatırımcıların projelerine ilgili olduğunu söyleyen Aydın, alım yapanların daha ziyade oturum amaçlı geldiklerini belirtti. Kaliteden ödün vermeden yola devam ettiklerine vurgu yapan Aydın şunları ifade etti: “Biz  istesek de belli bir kalite ve standartın altına düşemiyoruz, yani beceremiyoruz da  diyebiliriz. Gözümüze hoş gelmiyor ya da satarken o şekilde mutlu olamıyoruz. Ve bunu  ağlıyoruz. Bu bahsettiğimiz durum maliyette işin üzerine belki yüzde 20 yansıtır ama tercih edilme sebebi olursunuz.  Satışlarımız hızlanıyor. Müşteri almak istediği ihtiyacı varsa bunun üzerinden  gerçekleştiriyor. Beceremediğimizden diyebiliriz daha vasat yapmayı bilmiyoruz ama  bundan mutluyuz.”

İşte yeni yatırımlar….
LİV Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez Aydın
yeni yatırımlarını şöyle aktardı: “Ruhsata başvuracağımız Büyükçekmece'de bir arazimiz. Büyükçekmece'nin tam merkezinde bir proje. 1+1 daire tipi olmayacak. Anadolu Yakası radarımızda.”