Turizm
04 Eki 2015 09:41 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:31

Bu yazın galibi hangi tatil bölgesiydi?

Aslında fakir bir ada olan Mykonos’un turistik başarısının altında Cyclades Arkeoloji Komitesi’nin çalışmaları yatıyor.

Bu yazın galibi hangi tatil bölgesiydi?
 Türkbükü’nün simgesi Shipahoy topu atarken... Scorpio’s’ta müşterilerin yüzde 75’i Türkse... İzmirli tatilseverler Alaçatı’da hırpalanıp... Anomera’da kendini evinde hissediyorsa... Müzisyeni, DJ’i, Türkiye’nin gündeminden, yasağından kaçıp soluğu orada alıyorsa... Bütün Ege’ye düşen toplam güneş ışığının yarısını tek başına tüketen milli bronzumuz Eda Taşpınar... Onun bile Instagram hesabını Bodrum, Çeşme yerine, Alamagou, Ftelia pozları doldurmuşsa... Artık iş işten geçmiş, Ali Ağaoğlu için bir reklam çekme vaktidir: Ben yüzdüm, oldu: Maykonos! Şimdi Yunanlar düşünsün.
 
Biri artık ev kiralamış, kendini turist değil adanın yerlisi addediyor. Biri DJ, adanın bir kabininden diğerine atlıyor. Kız kıza tatile kaçan da var, Türkiye’nin hırpalayıcı gündeminden kaçan da... Aslında fakir bir ada olan Mykonos’un turistik başarısının altında Cyclades Arkeoloji Komitesi’nin çalışmaları yatıyor. Adanın silueti 1930’lardan itibaren koruma altına alındı. Ada halkının da katkısı büyük. 1900’lerin başında çalışmak için Atina’ya giden Mykonoslu işçiler, fakir ailelerine para göndermek yerine, aralarında toplanıp Mykonos’un tanıtımı için gazetelere ilan veriyorlardı. Sonradan ABD First Lady’si Jacqueline Kennedy Onassis’i de adaya çeken, bu ısrarlı koruma tanıtım güdüsüydü. Jackie O ismi bugün adanın en büyük gay bar ve beach kulübünün de adı.
 
ARADA TÜRKİYE FİŞİNİ ÇEKMEK İYİ GELİYOR
İletişim Danışmanı Özlem Çakır:
 
Sekiz yıldır geliyorum, Anomera bölgesinde ev kiralıyorum. Yunan komşularım var. Artık kendimi turist değil, yerlisi hissediyorum. Yunanistan’da da kriz var ama bence Türkiye gündeminden uzak olmak da insanı mutlu ediyor. Her gün yorucu, üzücü bir şey yaşıyoruz. Türkiye’de tatil yapsanız da fişleri çekemiyorsunuz. Biraz dışında kalmak bile bazen insana iyi gelebiliyor.
 
EĞLENCE YERİNDE MÜZİK YASAĞI MI OLUR? 
DJ Funky C:
 
Adanın bir yanı bize çok benziyor, tıpkı 80’lerin sonu 90’ların başındaki Bodrum’u hatırlatıyor bana. Ama diğer taraftan mantalite olarak bizden o kadar farklılar ki... Bir kere sokakta da kulüpte de daha özgürler. Bu da neden Bodrum’u, Çeşme’yi turizmde katladıklarını çok iyi açıklıyor. Mesela tutup eğlence beldesinde ‘gece müzik yasağı’ gibi şeyler icat etmemişler.
 
KİMSENİN KİMLİĞİ KİMSEYİ GERMİYOR
Müzisyen Aylin Aslım:
 
Beni burada en etkileyen şey, bize hem bu kadar yakın hem de bir o kadar uzak olması. Ekonomik sıkıntılar sevimsizleştirmemiş insanları. Kimsenin cinsel kimliği, bir diğerini germiyor. Adaya çıkar çıkmaz bu hava insana ilaç gibi geliyor, Türkiye’de bunları ne kadar özlediğimizi fark ediyoruz. Ya da memleket meselelerinden o kadar zehirlenmişiz ki, ülkeden ayağımızı iki adım öteye çıkarınca bile kafamız rahatlıyor.
 
TÜRKLER BURADA GÖRMEK İSTEDİĞİMİZ
HALKLARIN BAŞINDA GELİYOR
 
Konstantinos Koukas bütün Yunanistan’daki en genç belediye başkanı. Adada kimle konuşsak ona bayılıyor. Belediye başkanı olarak derdi, bizimkilerle aynı: “Merkezi hükümetten yerli nüfusa göre ödenek alıyoruz ama nüfusumuzun onlarca katını ağırlıyoruz...”
 
Koukas sık sık İstanbul’a geliyor; Reina, Anjelique Boğaz’da popüler neresi varsa biliyor. 32 yaşında olmaüsına rağmen adanın henüz bir first lady’si yok. Peki bekâr başkanın bu sultanlığı ‘gayler adası Mykonos’ta nasıl yankılanıyor dersiniz? Bizdekiyle aynı: Bol bol dedikodu...
 
Türk turistler Mykonos için ne ifade ediyor?
Yaz boyunca hemen her gün İstanbul’dan direkt uçuşlar var. Sanırım, Bodrum üzerinden de gelenler var. Ayrıca cruise turları ve teknelerle geliyorlar. Türkiye’den gelenlerin sayısında her yıl ciddi bir artış yaşıyoruz. Mykonoslular, bütün diğer ziyaretçiler arasında komşularının buradaki varlığından çok memnun. Otelde, mağazada ya da lokantada, benzerliklerimizden dolayı daha kolay iletişim kuruyorlar. Ortak bir yaşam tarzımız var, hayattan keyif almayı seviyoruz. Ayrıca giyimden yemeğe, müzikten gösteriş merakına kadar zevklerimiz benzer. Siyaseten doğru olmaz, o yüzden “en çok” diyemiyorum ama evet, Türkler burada görmek istediğimiz halkların başında geliyor. Üstelik iyi harcıyorlar...
 
Bu harcamanın yaklaşık miktarı konusunda bir istatistik ya da tahmininiz var mı?
Ölçmek çok zor. Gelen insan sayısı da bir veri sağlamaz; çünkü kimi gider restoranda 50 Euro harcar, kimi 5 bin... Ama şunu söyleyebilirim: Türkler başka milletler gibi yazın şu ya da bu zamanında gelmiyorlar. Sezonun başından sonuna kadar buradalar.
 
Schengen vizesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Mykonos belediye başkanı yerine, Yunanistan başbakanı olsaydınız, iki ülke arasındaki trafiği arttırmak için ne yapardınız?
Yunanistan başbakanı olsaydım her şeyden önce vize sistemini değiştirirdim. En azından Mykonos gibi turistik yerlerde daha yumuşatılabilir. Rodos’ta olduğu gibi Mykonos için de günlük vize uygulaması talep ettik ama Türkiye’ye uzak olduğumuz için, günlük ziyaret yapılamayacağı gerekçesiyle reddedildi.
 
Son bir-iki yıldır Mykonoslu ve İstanbullu işletmeciler ortak organizasyonlar, partiler yapıyor. Mykonos’a yatırım yapmaya heveslenen Türklere neler tavsiye edersiniz?
Mykonos bakir bir yer değil. Her şey var, rekabet çok fazla. Yani biri buraya gelip başarılı olmak istiyorsa, iyi yatırım yapıp, çok para harcayıp, en iyisini yapmak zorunda.
 
YENİLGİNİN RESMİDİR!
 
“Sanırım Bodrum’da beş yıl geçirdikten sonra yeni aşkımı buldum: Vivela Mykonos yani Yaşasın Mykonos!" (Eda Taşpınar)
 
ADA SAHİLLERİNDE BEKLİYORLAR
 
Biri Türkleri Yunanlardan çok seven bir barmen, biri Baran Süzer’in kankası, diğeri beach işleten bir Alman... Türklerin bu yaz adada en rağbet ettiği ‘in’ yerlerin insanları anlatıyor...
 
İSTANBUL'DA BAŞKA, BURADA BAŞKALAR
Interni'nin barmeni Angelos:
 
Türkleri seviyorum. Çoğu zaman Yunan müşterilerden daha çok. Ama ilginç bir nokta var: Interni ve Lucca’nın ortak partisi için İstanbul’a da geldim, burada İstanbul’daki hallerinden tamemen farklılar. Belki de adanın havasına giriyorlar.
 
HERKESLE İLETİŞİM KURUYORLAR
La Bikina'nın sahibi Adonis: 
 
Türkler barımı neden seviyor, bilmiyorum. Belki İstanbul’daki yerler gibi içe içe ve rahat bir yer olduğumuz için. Diğer Avrupalılara göre eğlenmeyi daha çok seviyorlar. Üstelik bunu kendi gruplarıyla yapmıyorlar, herkesle iletişim kuruyorlar.
 
EĞLENMEYİ HERKESTEN İYİ BİLİYORUZ
Seasatın'in sahibi Yorgo:
 
Ailem Türkiye’den. Soyadım bile Türkçe: Çolakis... Türk kafasıyla büyüdüğüm için iyi anlaşıyoruz. Önce yemek, sohbet, sonra masaların tepesinde buluyoruz kendimizi. Biz iki halk eğlenmeyi dünyadaki başka herkesten daha iyi biliyoruz.
 
SİZİN İÇİN 'YURTİÇİ' OLDUK
Nice&Easy'nin sahibi Manos:
 
Baran Süzer, Alican Ulusoy, Özgür Altun gibi sık gelen Türk arkadaşlarım var. Mesela Baran her yıl olduğu gibi iki hafta kaldı, vedalaştık, gitti. Sonra telefon açtı, “Alican’ı da aldım hafta sonu tekrar geliyoruz” dedi. Direkt uçuşların etkisi büyük. Mykonos Türkler için ‘yurtiçi’ gibi oldu.
 
MÜŞTERİMİZİN YÜZDE 70'İ TÜRKLER 
Scorpio's'un sahibi Thomas:
 
Yeni açıldık ama Türkler herkesten önce keşfetti, müşterilerimizin yüzde 65-70’i Türktü. İstanbul’dan Lucca, Suma Beach gibi yerlerin işletmecileri buraya geliyor. Rahat insanlarsınız. Zaten en yakın arkadaşım da bir Türk: Cüneyt Yılmaz. 
 
BURASI BORDUM OLUYOR
Alamagou'nun sahibi Andreas: 
Hadi önce bir “Şerefe” (Türkçe söylüyor) diyelim... Türkler adaya 10 yıl önce gelmeye başladı. İlk gelenler Bodrum, Çeşme gibi yerlerde hep aynı insanlarla karşılaşmaktan sıkıldıklarını söylüyordu ama şimdi burası da oralar gibi oluyor. Benim yerim biraz farklı. Nammos gibi Türkbükü’nü anımsatmıyor onlara. Patron patron tipler göremezsiniz, gösteriş merakı yok. Rahat ediyorlar.
 
HERKESE YER VAR
Jeopolitik uzmanı ve stratejist Marco Vincenzio:
 
Yazlarımı burada geçiriyorum. Gördüğüm şu ki krizden dolayı  azalan Yunan turistelrin yerini Türkler dolduruyor. Ada ekonomisi için kilit önemde. Türk zenginlerin gösteriş merakına gelince... Bence bu, nereden geldiğinizle değil kim olduğunuzla alakalı bir şey. Kimi öyledir, kimi böyle. Burada her insana göre yer var.
 
SAYILARLA MYKONOS 
- ETS'nin önümüzdeki yıl cruise gemileriyle adaya taşıyacağı yolcu sayısı 30 bin.
- Adaya haftada 4 gün uçuş yapan Borajet’in uçak doluluk oranı yüzde 89.
- Bu sene Atlasglobal’le adaya uçan yolcu sayısı 5 bin 500. Aralarında cruise ve havayolu yolcularının yanında; Mykonos’a özel tekneleri ya da mavi tur teknelerinin yolcuları da var.
Hürriyet/Savaş Özbey