Mimari
06 Haz 2014 08:06 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:10

Boğazın incisine bile kaçak kat!

7 milyon liraya 3 yılda restore edilen Ortaköy Camisi bugün Başbakan Erdoğan’ın cuma namazıyla yeniden ibadete açılacak. Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, yenileme sırasında 1964 yılında yapılan kaçak katla karşılaştıklarını belirterek, “Camiyi orijinal haline getirmek için bu katı yıktık” dedi

Boğazın incisine bile kaçak kat!
VAKIFLAR Genel Müdürlüğü’nce 3 yıldır sürdürülen restorasyon çalışmaları tamamlanan Ortaköy Camisi’ne 1964 yılında kaçak kat çıkıldığı belirlendi. Son restorasyonla bu kat yıkılarak cami orijinal haline getirildi. Sultan Abdülmecit tarafından 1853 yılında yaptırılan ve bugüne kadar altı kez restore edilen cami, son restorasyonun ardından Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da Cuma namazı kılmasıyla bugün tekrar ibadete açılacak.

CEMAAT SAYISI İÇİN

Açılış öncesi Hürriyet’e konuşan Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, caminin geçmişi araştırılırken kaçak kat sürpriziyle karşılaştıklarını açıkladı. Önceki restorasyonlarda birçok hata yapıldığını ve caminin orijinal halinden çok uzaklaştırıldığını belirten Ertem, 1964 yılında yapılan restorasyonda caminin iç kısmına daha çok cemaate yer açabilmek için kaçak bir kat çıkıldığını tespit ettiklerini bildirdi. Ertem, camii orijinal haline getirmek için bu katı yıktıklarını söyledi. Geçmişte yapılan yanlış uygulamalarla camiye çok zarar verildiğini belirten Ertem, her türlü detay üzerinde ince ince çalışarak orijinal haline getirdiklerini belirtti. Ertem şöyle konuştu:

İĞNE İLE KUYU KAZDIK

“Ortaköy Camisi olarak bilinen Büyük Mecidiye Camisi, Türkiye’nin en önemli simgelerinden, eserlerinden biri. 1964 yılında yapılan restorasyonda yapılan yanlış uygulamalar vardı. Zaman zaman bizim restorasyonun süresiyle ilgili eleştiriler oldu, ancak tek amacımız restorasyonlarla çok zarar görmüş bu şaheseri ilk günkü güzelliğine kavuşturmaktı. Yapımın tamamına yönelik komple yaptığımız restorasyonda resmen iğne ile kuyu kazdık.

SARAYLARDA VAR

Taşların üzerinde çimento harcıyla uygulamalar vardı. Çimento taşlara çok zarar vermiş. Bu betonlar tek tek sıyrılarak temizlendi. En önemli çalışmalarımızdan biri de çok az sayıda ustası bulunan ve sadece saraylarda kullanılan Şutuk uygulamasını camide kullanmamız oldu. Mermere benzer görüntünün yaratıldığı Şutuk uygulaması ile renklerin iç içe geçtiği orijinal bir görüntü oluşturuldu.”
Ortaköy Camisi’ne 50 yıl önce yapılan kaçak kat, yeni restorasyonla birlikte kaldırıldı.

7 milyona yenilendi
KLASİK Osmanlı mimarisinden modern usule geçişin en önemli eserlerinden birisi olan cami, şeffaf, ferah, aydınlık cami sistemlerine geçilen barok tarzının en önemli eserlerinden birisi olarak görülüyor. 7 milyon liranın harcandığı son restorasyonda dış cephe konservasyonları ve minare onarımları tamamlandı. Kubbe kurşunları değiştirildi, cami harimi ve hünkar kasrında sıva raspaları, ahşap kapı ve pencerelerin tamiri yapıldı. Cami hariminde bulunan betonarme döşemelerin tamamı kaldırıldı, ahşap karkaslar yapıldı.

800 eser restore edildi
SON 10 yılda İstanbul’da da yaklaşık 800 eserin restore edildiğini anlatan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, 150 eserin restorasyonuna devam edildiğini söyledi. Restorasyon çalışmaları kapsamında Türkiye genelinde 300 şantiyede hizmet verdiklerini aktaran Adnan Ertem,  şunları kaydetti: “Bu alanda büyük çaplı restorasyonlar yapıyoruz. Hemen hemen her gün bir açılış veya restorasyona başlama faaliyeti ile tüm Türkiye’de karşılaşabilmek mümkün.”