AVM
20 Şub 2018 11:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:40

AVM'ler kan ağlıyor

İstanbul’da sayıları 113’ü bulan AVM’lere yatırım giderek azalıyor. Son hazırlanan rapora göre AVM’ler kiracı bulmakta ciddi zorluk çekiyor. Ayrıca İstanbul’da AVM olmak için yola çıkmış toplam stokun yaklaşık yüzde 20’si başarılı olmadı.

AVM'ler kan ağlıyor
Doygunluk nedeniyle AVM yatırımları azalırken, artan döviz kuru nedeniyle kiracı kaybeden AVM'ler boş dükkanları doldurmakta zorlanıyor.

TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Cushman and Wakefield’de Şehir Plancısı olarak çalışan Derya Ben’in hazırladığı AVM raporunda İstanbul’da AVM olmak için yola çıkmış toplam AVM stokunun yaklaşık yüzde 20’sinin başarılı olmadığı belirtildi. Raporda bunların dönüşmek ya da kapanmak durumunda kaldığı kaydedildi.

CADDE MAĞZASINA DÖNÜYOR

Yabancı yatırımcının da giderek azaldığı bir alan dönüşe AVM'ler de yeni konsept cadde mağazacılığına dönüyor. Artık yatırımcılar tek başına bağımsız bir AVM yapmaktansa konut ve ofislerden oluşan karma projelerinin bir parçası olan ve caddeye yayılan konseptler geliştiriyor. İstanbul'da yapılan ancak boş kalan bazı AVM'lerin de başka projelere dönüştüğü dikkat çekiyor.

TÜRKİYE’DE 435 AVM VAR

Türkiye genelinde AVM sayısı 435'e yaklaşırken, İstanbul'da toplam 113 AVM var. İstanbul'da önümüzdeki yıllarda açılması planlanan AVM sayısı ise 11 olarak öngörülüyor. Bunlardan 5'inin 2018'de geri kalanının ise 2019 ve sonrasında açılacağı tahmin ediliyor.