2B Haberleri
24 Mar 2014 10:41 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:57

Antalya'da 2B arazilerinin yüzde 85'i satıldı!

Antalya'da satışa konu 2B arazilerinin yüzde 85'i satıldı. Peşin ve ilk taksit ödemelerinden bugüne kadar elde edilen gelir de 512 milyon lira oldu.

Antalya'da 2B arazilerinin yüzde 85'i satıldı!
Antalya Defterdarı Veli Tunçez, 2B arazilerinin satış ve iadesiyle ilgili 6292 sayılı Kanunun 26 Nisan 2012'de yürürlüğe girdiğini, bu tarihten itibaren 82 bin civarında başvuru geldiğini hatırlattı.

Hak sahipliği tespit edilen kişilerin adreslerine Defterdarlık, Mal Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğü tarafından taşınmazın satış bedeli, ödeme koşulları ve yükümlülükleri belirten tebligatların yapılmasıyla sürecin başladığını dile getiren Tunçez, Antalya'da satışa konu satılabilir nitelikte yaklaşık 71 bin 2B arazisi tespit edildiğini, bunun yanı sıra bedelsiz iade kapsamına giren 11 bin kadar da arazi bulunduğunu söyledi.

"Başvuruda bulunan kullanıcıların 62 binine, yani yüzde 85'ine tapuları verildi. Peşin ve ilk taksit ödemelerinden bugüne kadar elde edilen gelir de 512 milyon lira oldu" diyen Tunçez, peşin satışlarda önemli indirimlerin yapıldığını fakat satışların ağırlı olarak taksit şeklinde yapıldığını anlattı.

Bedelsiz iadelerle ilgili çalışmaların devam ettiğini, bugüne kadar 3 bin hak sahibinin çalışmasının tamamlandığını bildiren Tunçez, "İadeler 26 Nisan 2014 tarihi itibarıyla başlıyor fakat biz bu süreden önce iadelerini yapmaya başlayacağız" diye konuştu.

Hiç başvuru yapmayanlara 6 aylık ek süre

Tunçez, 1 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6527 sayılı kanuna göre daha önce herhangi bir şekilde başvuru yapamayan ya da kendisine tebligat yapıldığı halde süresinde yükümlülüklerini yerine getiremeyenlere bu haklarını tekrar kullanabilmeleri açısından 6 ay ek süre verildiğini anımsatarak, şunları söyledi:

"6292 sayılı kanun kapsamında, daha önce satın alma başvuru yapamayan 2B kullanıcıları için 6 ay ek başvuru süresi verilmiştir. Yine 6292 sayılı kanun kapsamında daha önce kendilerine tebligat yapılmasına rağmen 3 ay içerisinde satın alma işlemlerine başlamayıp ödeme yapamayan 2B hak sahipleri için 6 ay ek ödeme süresi verilmiştir. Getirilen ek sürelerde satış bedellerine TÜFE oranında artış uygulanacaktır. 2B satışları arazilerin mülkiyet problemini çözmek açısından çok önemli. O nedenle hak sahibi vatandaşlarımızın bir an önce başvurmaları kendi yararlarına olacaktır."

Yeni alanlar için çalışmalar yapılıyor

31 Aralık 1981 tarihi öncesinde orman vasfını kaybetmiş arazilerle ilgili Orman Genel Müdürlüğü ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından çalışmaların yapıldığını kaydeden Tunçez, genel müdürlüklerin çalışmaları bittikçe kendilerine intikal eden yeni yerlerle ilgili çalışmaların devam edeceğini dile getirdi.

2B taşınmazlarının satış bedelleri konusunda hatırlatmalarda bulunan Defterdar Tunçez, tarımsal amaçlı kullanılan yerler için satış bedelinin rayiç bedelin yüzde 50'si hesaplanarak belirlendiğine dikkati çekti. Tunçez, şu bilgileri verdi:

"Satış bedeli, tarımsal amaç dışında kullanılan taşınmazlarda yüzölçümünün 400 metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50'si, fazlası için yüzde 70'i üzerinden hesaplanıyor. Peşin ödemelerde satış bedeli üzerinden yüzde 20, satış bedelinin yarısının peşin ödenmesi durumunda satış bedeli üzerinden yüzde 10 oranında indirim uygulanacak. Hak sahiplerinden varsa başvuru tarihi itibarıyla son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil bedelleri satış bedelinden mahsup edilecek. Ecrimisilin tahsil edildiğinin sonradan anlaşılması halinde ise bu bedel, kalan taksitlerden mahsup edilecek. Tarımsal amaçlı kullanılan taşınmazlar ile üzerinde tarımsal amaçlı yapılar ve sürekli ikamet edilen konutlar bulunan taşınmazlar için satış bedelinin yüzde 10'u, diğer taşınmazlar için satış bedelinin yüzde 20'si, tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödenmesi durumunda kalanı belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 5 yılda 10 eşit taksitle, belediye ve mücavir alan sınırları dışında en fazla 6 yılda 12 eşit taksitle faizsiz olarak ödenecektir."