Konut Haberleri
20 Eyl 2018 12:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:58

5 yıllık satışı 1 yılda yapacağız

Rusya’da, Türkiye’nin fırsatlarını yabancı yatırımcılara anlatan Bakan Kurum, 250 bin dolarlık gayrimenkul alanın Türk vatandaşı olabileceğini açıkladı. Kurum, yeni yönetmelikle satışın 5 kat artacağını söyledi.

5 yıllık satışı 1 yılda yapacağız
Gayrimenkul sektörünün yabancıya yaptığı satışı artırmak için beklediği müjdeli haber geldi. Türkiye’de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi.

Dün Rusya’nın başkenti Moskova’da kapılarını açan Proestate Uluslararası Emlak ve Yatırım Forumuna katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, burada gazetecilere yaptığı açıklamada yabancıya daha önce beş yılda yapılabilecek konut satışının yeni sistemle bir yılda yapılacağını söyledi. Bakan Kurum, “Yabancıya yaptığımız konut satışı 5 yılda 12 milyar dolar seviyesine geldi. Biz bu çalışma ile tüm bu satışı bir yılda yapacağımıza inanıyoruz. 2019 yılı için yabancıya 10 milyar dolarlık satış yapılacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Daha önce gayrimenkul sektörünün çatı örgütleri tarafından yapılan açıklamalarda, yabancıya satışta talebin tabana yayılması amacıyla vatandaşlık için gereken taşınmaz bedelinin düşürülmesi isteniyordu.

‘Daha büyük pay alacağız’

Alınan bu kararın sektör adına önemli bir adım olduğunu ifade eden Bakan Kurum, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu anlamda fuarlar, tanıtımlar çok önemli. Faaliyetlerimizi yurtdışı fuarlarda artırmamız gerekiyor. Bakanlık olarak bu tür fuarlara güçlü bir şekilde gideceğiz. İç pazarımız dışında önemli bir pazar da yaratacak. Türkiye, bu paydan hak ettiği kadar alamıyordu. Yunanistan’daki düzenlemede rakamlar çok düşüktü. Avrupa Birliği yardım etse de Yunanistan krizden böyle çıktı diyebiliriz. Bize de büyük katkısı olacaktır. Satışta bekleyen konutların hızlı bir şekilde satılmasını sağlayacak bir düzenleme oldu. Vatandaşlık ile ilgili diğer düzenlemeleri de hızlıca yapacağız, ilgili bakanlıklar bu süreci yürütecek.”

Vatandaşlık noktasında şartların kolaylaştırıldığını dile getiren Bakan Kurum, “Her ülkeye gideceğiz. Tanıtımı iyi yapmamız gerekiyor. Rusya, Katar gibi ülkelerde Avrupa’da ofisler açmamız gerekiyor. Roadshow’lara da çıkılmalı. Bakanlık olarak bu tür faaliyetlere de öncülük edebiliriz” diye konuştu.

İş hacmi artacak

Rusya’da iş yapan müteahhitlerle toplantı da yaptıklarını ifade eden Bakan Kurum, “Türk müteahhitlerin yurt dışında 368 milyar dolar iş hacmi bulunuyor. Bunun yüzde 19.5’i Rusya’da. Bunu artırmamız, hatta 100 milyar dolara çıkarmamız gerekiyor. Rusya ile ticaret hacmimiz de 27 milyar dolar. Bunu da artırmamız lazım” dedi.

Destek geliyor

Türk müteahhitlerin sorunlarına da değindiklerini anlatan Kurum, şöyle devam etti: “Eskiden Türkiye’den yüzde 20-25 inşaat malzemesi getiriyorlarmış. Şimdi bu oran yüzde 8-10’lara düşmüş. Kendi ülkelerindeki ürünleri tercih ediyorlar. Mimari grupları burada daha güçlü kılmamız gerekiyor. İşçilik anlamında da Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan’dan inşaat işçisi geliyor. Türkiye’den gelen işçilerin maliyetini düşürmek için çalışma yapacağız.”


Rusya inşaat bakanı ile toplantı yaptıklarını da kaydeden Kurum, “Bizimle işbirliği yapmak istiyorlar. Bir çalışma grubu oluşturalım ve yakın zamanda protokole bağlayalım diyorlar” dedi.

‘Yeni Moskova’da olacağız’

Rusya’da inşa edilen Yeni Moskova Projesi’nin de gündeme geldiğini belirten Kurum, “Projede, 100 milyon metrekare inşaat alanı var. 2025’e kadar 70 milyon metrekare konut yapmayı hedefliyorlar. Türk müteahhitlerin sayısını artırmamız gerekiyor” dedi.

Çıkarma yaptılar

Türk inşaat sektörü büyük yatırım pazarı olan Rusya’ya kamu düzeyinde çıkarma yaptı. Türk müteahhitlerin uzun yıllardır büyük yatırım pazarlarından olan Rusya, konut satışında da Türkiye’nin en önemli pazarlarından. İstanbul Ticaret Odası (İTO), dün Rusya’nın başkenti Moskova’da kapılarını açan Proestate Uluslararası Emlak ve Yatırım Forumu’na İstanbul Standı ile katılıyor. İstanbul Standı, Proestate’te uluslararası gayrimenkul sektörünün B2B buluşma adresi oldu. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Yabancıya konut satışı, yabancı yatırımcının ülkemize büyük yatırımlarının ilk önemli adımı. Türkiye’den konut alan yabancı ülkemizde yaşıyor, harcıyor, yatırım yapıyor. Yani sadece konut satmıyoruz, büyük de bir yatırım potansiyeli çekmiş oluyoruz” diye konuştu.

‘İlişkiler güçlensin diye çalışıyoruz’

21 Eylül’de sona erecek Proestate Forum açılışını Rusya İnşaat Konut ve Kamu Destekleri Bakanı Vladimir Yakushev ile birlikte yapan Bakan Murat Kurum, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok güçlü olduğunu belirterek, bunu sürekli hale getirmek ve daha da güçlendirmek adına her türlü çalışmayı yaptıklarını söyledi. Bakan Kurum, “Biz kabine olarak da Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a çalışmalarımızı sunduk. Vatandaşlık ve ülkemizi ziyaret adına yabancı ülke vatandaşları için her türlü çalışmayı da yapıyoruz. Bu süreçte Türk ve Rus işadamları için de bu ilişkilerin güçlendirilmesi bizim için büyük önem arz ediyor” dedi.

İmar Barışı’na 5 milyon başvuru

İmar Barışı’nda yeni usul ve esasların yayınlanacağını açıklayan Bakan Kurum, “Sosyal donatılar, kamu alanlarının faydalanması noktasında sıkıntılar vardı” dedi. Kurum, İmar Barışı’na şu ana kadar 5 milyon 161 bin başvuru ve yaklaşık 3 milyar lira ödemenin olduğunu belirtirken, 31 Ekim’e kadar olan başvuru süresinin uzatılmasının gündemde olmadığını da ifade etti.